{ "title": "Ciltteki Gözenekler", "image": "https://www.gozenek.gen.tr/images/Ciltteki-Gozenekler-99723.jpg", "date": "19.01.2024 19:41:37", "author": "Resul Özbilgiç", "article": [ { "article": "
Ciltteki gözenekler, yağ salınımı yaparak cildin mikroplara karşı korunmasını sağlar. Cildimiz yüzeyinde bulunan gözenekler sayesinde hava alışverişini gerçekleştirir ve bu sayede nemli kalır. Ayrıca vücudun terlemesinde terin dışarıya atıldığı yerlerdir. Cilt gözeneklerinin büyüklüğü ve küçüklüğü genetik yapı ile ilgilidir. Eğer gözenekler vücuttan dışarı atılan yağ ve teri çeşitli sebeplerle atamaması durumunda çeşitli sorunlar meydana gelir.

Yeterince temizlenmeyen gözenekler özellikle terleme sonrasında yeterince terlememesi, ter bezlerinin ve yağ çıkarım yollarının tıkanmasına sebep olur. Bu tıkanmalar sonucu yağlar deri altına inerek çeşitli büyüklüklerde kist oluşumunu tetikler. Özellikle deri altında milya adı verilen küçük yağ bezelerinin oluşmasına sebep olur. Bu küçük kistler deri altından yol bulamadığı için vücut dışına atılamaz ve deri altında kaldıkça daha da büyüyerek daha büyük yapılardaki kist oluşumuna sebep olur.

Ciltteki gözenekler sebepleri nelerdir?

Genetik özellikler, günlük cilt bakımının ihmali, yaşlanmayla beraber ciltteki canlı hücre sayısının azalması, çeşitli radyasyon ve mor ötesi ışınlara maruz kalmak, hava kirliliği, asit yağmurları ve sigara kullanımı ve daha birçok sebepten ciltteki gözeneklerin tıkanmasına ya da giderek genişlemesine yol açabilir. Ciltteki gözeneklerin büyüklüğü, cildin yağlı olmasına ve karma cilt yapısında olmasına bağlıdır. Yağlı cilt tiplerinde gözenekler büyük olurken, kuru cilt tiplerinde gözenekler daha küçüktür. Özellikle kadınlarda sürekli makyaj malzemelerinin gün içerisinde sık kullanımı cilt gözeneklerini kapatır. Bu nedenle uzun süre hava alamayan cilt gözenekleri zamanla zarar görmeye başlar. Zararı en aza indirebilmek için her gün mutlaka uyumadan önce makyaj ciltten iyice temizlenip uzaklaştırılmalıdır ve cildin tamamen makyaj ürünlerinden arındırıldığında emin olunmalıdır. Ayrıca gün içerisinde gerekli yüz yıkama işlemi çeşitli bakterileri uzaklaştırmaktadır. Aksi takdirde yüze tutunan mikroorganizmalar, gözeneklerin genişlemesine, sivilce ve siyah nokta oluşumuna sebep olur.

Yaş ilerledikçe ciltte bulunan kolajen ve elastin miktarının azalması cildin sarkmasına ve gözeneklerin büyümesine sebep olur. Bu nedenle bunu önlemek için cilt bakımına oldukça özen göstermek gerekir. Cilt dayanıklılığını arttırıcı ürünler takviye edilebilir. Cilt gözeneklerini hiçbir zaman yok etmek mümkün değildir ancak genişlemiş olanı küçültme yöntemleri bulunur. Bu yöntemler fiziksel ve kimyasal olmak üzere iki türlüdür. Cildi soyucu ürünler, lazer uygulamaları, makroiğneleme gibi yöntemler uygulanarak küçültme işlemi gerçekleştirilir. Bu yöntemler ciltte keratin hücrelerinin oluşumu, gözeneklerin derinliğinin azalması, kolajen sentezini uyararak gözeneklerin daralması ve çaplarının küçülmesi üzerine çalışır. Bu tedavilerden sonra ciltte oluşacak ölü hücreleri uzaklaştırmak gerekmektedir. Aksi takdirde bunlar da tıkanmalara yol açabilir.
" } ] }